Różyczki brokuła zostały ugotowane i podane do obiadu, ale co zrobić z odciętymi łodygami? Ukisić je! Kiszone łodygi brokułów to smaczna i pełna witamin przekąska. Dobra jako surówka i dodatek do sałatki. Poznaj prosty i bardzo zdrowy przepis na danie z resztek.
Kiszone ogórki i kapusta – to oczywista oczywistość. A wiesz, że w podobny sposób można ukisić także inne warzywa (i owoce)? Ba! Nawet resztki po warzywach! Weźmy taki brokuł: co zrobić z łodygą po ogołoceniu jej z różyczek? Proponuję ukisić. Identycznie „pozbędziesz się” łodyg kalafiora i kapusty, a nawet liści kalarepy. Wystarczy poeksperymentować z przyprawami i proporcjami poszczególnych składników.
Dlaczego warto ukisić łodygi brokułów?
Nasze ciała – na zewnątrz i od wewnątrz – zamieszkują biliony bakterii. W samych jelitach jest około dwóch kilogramów mikroorganizmów!
Tworzą one w przewodzie pokarmowym mikroflorę (nazywaną również mikrobiotą jelitową), która odpowiada za trawienie, produkuje witaminy, rozkłada toksyny i leki, chroni przed szkodliwymi czynnikami zewnętrznymi i wzmacnia system immunologiczny. Ostatnie badania naukowe wykazują nawet, że zdrowa mikrobiota jelitowa poprawia także nasze samopoczucie psychiczne.
Sięgając po antybiotyki częściej niż jest to konieczne, wybierając produkty pasteryzowane, używając w nadmiarze środków dezynfekujących, nie zostawiamy wiele miejsca dla mikroorganizmów. Podczas gdy ponad 95% bakterii na świecie jest dla nas nieszkodliwych. Ba! To nasi sprzymierzeńcy. I wiele z nich znajdziemy właśnie w żywności sfermentowanej: octach, kombuczach, kiszonkach. Spożywając codziennie nawet niewielkie ilości, dbamy o mikrobiotę jelitową. Zapewniamy jej kontakt z mikroorganizmami, które ją wzbogacają.
Pisałam w e-booku „Zielsko na jesień. powidełka, soki, syropy, octy, miody, nalewki„.
Jak widzisz, kiszonki są zdrowe! Wzmacniają ciało i ducha, wspierają odporność, co jest szczególnie ważne dla naszego dobrostanu w sezonie jesienno-zimowych zachorowań na przeziębienie! Dlatego odważnie sięgaj po kiszone warzywa i owoce! Przeprowadzaj eksperymenty z fermentacją napojów! Jeśli potrzebujesz przepisów, sprawdź tego e-booka.
A co do przepisu na kiszone łodygi brokułów…
Potrzebne składniki:
- jedna umyta łodyga brokułu
- pół litra wody
- pół łyżki (do zupy) soli
- 3 ząbki czosnku
- przyprawy (opcjonalnie – do wyboru niektóre albo wszystkie): ziele angielskie, odrobina papryczki piri-piri, suszony tymianek, odrobina kminku.
Kiszone łodygi brokułów: krok po kroku:
- Umytą łodygę brokułu pokrój na kawałki.
- W międzyczasie ugotuj wodę — odmierz pół litra wrzątku, dodaj soli, zamieszaj, a następnie odstaw solankę do wystygnięcia.
- Włóż do słoika kawałki łodygi, dodaj czosnku i przypraw.
- Gdy woda osiągnie temperaturę pokojową, zalej solanką warzywa w słoiku.
- Słoik przykryj (ja mocno nie zakręcam) i odstaw do ciepłego miejsca na kilka dni. W tym czasie możesz zaglądać do słoika, wąchać, próbować i kontrolować proces kiszenia. Gdy stwierdzisz, że taki stopień ukiszenia Ci odpowiada, zakręć słoik i wstaw go do lodówki, gdzie kiszonka wytrzyma kilka tygodni.
Spróbujesz? 🙂 Jestem bardzo ciekawa, czy tak przygotowane warzywo Ci posmakuje. Koniecznie daj mi o tym znać w komentarzu lub napisz w wiadomości prywatnej.
-
Zielsko na jesień. Powidełka, soki, syropy, octy, miody, nalewki69,00 zł
-
Produkt w promocjiZielsko na każdą porę roku: zestaw x4Pierwotna cena wynosiła: 249,00 zł.177,00 złAktualna cena wynosi: 177,00 zł.
Po raz pierwszy podzieliłam się tym przepisem na swoim „starym” blogu nanowosmieci.pl 29 maja 2018 roku. Jeśli interesuje Cię temat zdrowych przetworów, zajrzyj do „Zielska na jesień” (na stronie e-booka możesz zapoznać się z bezpłatnym fragmentem).